Coronacrisis: bijzondere maatregelen voor Student@work

Pagina laatst bijgewerkt op: 15 januari 2021

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor jobstudenten? Je leest het hier.

Aan een attest geraken zonder bij ons langs te komen

Sorry, maar we raden je af om voor een attest binnen te springen in onze kantoren. Het is nog altijd beter om persoonlijk contact te vermijden.

Als je ze niet kent, is dit het moment om ze te ontdekken: onze onlinedienst en smartphoneapplicatie. Daarmee maak je gemakkelijk je eigen attest, en wel zo:

  1. Meld je aan op de onlinedienst of op de app.
  2. Klik op ‘Attest voor toekomstige werkgever’
  3. Kies het gepaste jaar.
  4. Klik op 'Attest maken’.
  5. Mail het attest door.

Heb je dat al geprobeerd, maar lukt het zo niet? Bekijk eerst nog eens de volledige informatie op onze pagina ‘Hoe maak je een attest?’ om te zien of je niets gemist hebt, en bel ons dan op 02 509 59 59. We helpen je verder!

En als het écht nodig is, mag je toch nog bij ons langskomen in Brussel – maar pas op:
onder bepaalde voorwaardenNieuw venster.

Zorg en onderwijs: je uren van het 4de kwartaal 2020 en het eerste kwartaal 2021 tellen niet mee

Ben je of ga je als jobstudent aan de slag in de zorg of het onderwijs? Dan krijg je nu een steuntje in de rug, want je uren van het vierde kwartaal (oktober-december) 2020 en het eerste kwartaal (januari-maart) 2021 tellen niet mee voor je resterende uren. Ze zullen dus ook niet te zien zijn in de teller.

Deze regel geldt ook voor studenten die via een uitzendkantoor in de zorg of het onderwijs werken. Hun teller wordt in de loop van december aangepast.

Kinderbijslag

Als je veel werkt tijdens de coronacrisis, is het mogelijk dat je volgens de normale regels (een deel van) de kinderbijslag verliest. Om dat te voorkomen hebben de regionale instellingen die de kinderbijslagen toekennen, voor 2020 een uitzonderingsregeling uitgewerkt.

Wallonië

Volgens de normale regels verliezen jongeren (ten laatste geboren op 31 december 2000) in Wallonië hun kinderbijslag als ze meer dan 240 uur per kwartaal werken (behalve in de maanden juli, augustus en september). Maar sinds januari 2020 mag je uitzonderlijk meer werken als jobstudent, zonder je kinderbijslag te verliezent, zelfs wanneer je voor 1 januari 2001 geboren bent. Tot nader order hebben je inkomsten en je aantal gewerkte uren geen gevolgen voor het recht op kinderbijslag.

Vlaanderen

Normaal gesproken mag je in Vlaanderen niet meer dan 475 uur per jaar werken als jobstudent, anders verlies je je recht op kinderbijslag. Uitzonderlijk tellen de uren die je hebt gewerkt in de zorg en het onderwijs in het vierde kwartaal 2020 en het eerste kwartaal 2021 niet mee voor de berekening van je totaal.

Duitstalige gemeenschap

De regeling voor de Duitstalige gemeenschap is niet gebaseerd op een maximum aantal uren. Ze hoeft dus niet aangepast te worden om in het tweede kwartaal meer uren te kunnen werken zonder dat de kinderbijslag verloren gaat.

Brussel

In normale omstandigheden mogen studenten in Brussel niet meer dan 240 uur per kwartaal werken tijdens het eerste, tweede en vierde kwartaal. Uitzonderlijk geldt deze beperking niet voor het tweede en vierde kwartaal 2020 en het eerste kwartaal 2021. Meer hierover vind je op de site van FamirisNieuw venster.

Belastingen van je ouders

Als je veel werkt tijdens de coronacrisis, verdien je ook meer en bestaat de kans volgens de normale regels dat je niet meer fiscaal ‘ten laste’ bent van je ouders. Wat dat precies betekent, lees je op onze pagina ‘Moeten mijn ouders meer belastingen betalen?’.

In normale omstandigheden zouden je ouders inderdaad meer belastingen moeten betalen. Maar in dit geval worden tijdens

  • het tweede kwartaal 2020 (voor alle studenten)
  • het vierde kwartaal 2020 en het eerste kwartaal 2021(voor wie werkt in de zorg en het onderwijs)

je inkomsten als student niet meegerekend om te bepalen of je fiscaal al dan niet ten laste van je ouders bent.